palpal

Afera „Atlas“ žestoko uzdrmala Mila Đukanovića

Već skoro 30 godina Milo Đukanović neprikosnoveno vlada kao nekrunisani kralj Crnom Gorom, uspostavivši sistem potpune kontrole građana, institucija i sistema putem kapilarne korupcije . Ipak poslije dugo vremena Milo Đukanović je žestoko uzdrman, i to iznutra, od nekadašnjeg bliskog saradnika Duška Kneževića, vlasnika Atlas grupe koja ima svoju banku, televiziju, radio, univerzitet.. Milo i Knežević su 25 godina bili partneri, ali nakon što je „pukla tikva“ otvorena je Pandorina kutija, a Knežević iz Londona objavljuje video snimke i dokumenta o velikoj korupciji koji do temelja kompromituju i demaskiraju režim

Knežević je britanski državljanin, i pobjegao u London nakon samo par dana prije nego je specijalni crnogorski tužilac Milivoje Katnić, jedan od ključnih kadrova Milovog režima, pokrenuo istragu i raspisao potjernicu. Vlast je blokirala Atlas banku i druge Kneževićeve firme, uvela prinudnu upravu, a nekada moćni crnogorski tajkun i donnjdavno miljenik režima, koji je uložio ogroman novac u projekat stvaranja nezavisne Crne Gore, odlučio je da uzvrati udarac.

Kneževiž je prvo objavio snimak kako Slavoljubu Stijepoviću, bivšem gradonačelniku Podgorice i visokom funkcioneru DPS-a, daje 100 000 dolara za finansiranje kampanje vladajućeg DPS-a, a potom je objavio i detalje kako je Milo Đukanović preko Baneta Ivanovića i povezanih lica sagradio vilu od 2 000 m2 u Podgorici, kako reketira privrednike, i kako je svoju porodicu pretvorio u vladajuću mafijašku hobotnicu koja je kriminalnim posolovima i zloupotrebama države stekla veliko bogatstvo.

Obračun je počeo, i Milov izraz lica na konferenciji za štampu, prvi put od sticanja nezavisnosti, pokazuje da je jako nervozan i pogođen. Knežević je objavio kako je Milu platio 38 000 evra odmor u Dubaiju, aludirajući na društvo mladih dama. Rat je otvoren, i pitanje je kako će se afera okončati, i hoće li Knežević, koji tvrdi da ima 2 000 snimaka i dokumenata koji mogu kompromitovati Mila, uspjeli da nanese ključne udarce i sruši njegov režim. Knežević je veliki lobista NATO-a, a vjerovatno i agent Velike Britanije, i možda je ovo pokazatelj žešćeg udarca od strane Milovih dugogodišnjih mentora.

Dešavanja u Crnoj Gori imaju odjek u regionu, jer je Milo duhovni učitelj mnogih diktatora, i njegov model kapilarne korupcije i kontrole države kopiraju mnogi u regionu. Pitanje je da li će neko od tajkuna u Republici Srpskoj imati  hrabrosti da progovori kada ga Dodik stisne, ili će čekati da režim padne pa da onda iznosu detalje pljačke naroda i države.

 

Nebojša Vukanović