Adam Šukalo na listi Vučićevog SNS-a

Bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo ponovo bi mogao sjesti u skupštinske klupe, ali u Srbiji. Srpska napredna stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prva je predala Izbornoj komisiji listu sa 250 imena za parlamentarne izbore u Srbiji koji će se održati 26-og aprila, a Šukalo se nalazi na 125-om mjestu.

Šukalo je 2014. kao lider Napredne Srpske, u koaliciji sa DNS-om, osvojio kompenzacioni mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a 2018. nije uspio ući u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na listi PDP-a iako je osvojio oko 20 000 glasova.

Imajući u vidu da većina opozicije, okupljena u koaliciji Savez za Srbiju, bojkotuje izbore, sasvim je izvjesno da će SNS i Vučić imati komotnu većinu i osvojiti preko 50% mjesta u Skupštini Srbije i da će Šukalo postati poslanik jer se nalazi tačno na granici i pola liste, 125-om mjestu. Pitanje je hoće li kampanja bojkota opozicije uspjeti, koliko će građana izaći na izbore, jer će u Šapcu i Paraćinu kandidati opozicije ipak ući u trku sa Vučićevim SNS-om, što je zbunilo mnoge građane Srbije.

Vučić kontroliše 90 % medija, grubo zlupotrebljava državne resurse, njegovi batinaši nekažnjeno zastrašuju građane po malim mjestima na dan izbora i jasno je da nema uslova za odvijanje demokratskih i fer izbora, ali Evropa i stranci to tolerišu Vučiću jer posle izbora treba da odradi još prljavih poslova, prije svega prizna nezavisnost Kosova.

 

Nebojša Vukanović