Абдикaција и грубе обмане изиграног народа

Послије само двије године Лука Петровић је абдицирао и самовољно се повлачи са функције градоначелника Требиња, грубо изигравши повјерење обмањених суграђана којима је обећавао „куле и облаке“. Умјесто најављене обилазнице и фамозног тунела Алексина Међа – Горица који је наводно требао привући инвеститоре, реконструисаног пута Требиње – Љубиње – Столац, великих фабрика и инвестиција које ће запослити стотине раднике, Лука се кукавички повлачи без иједног испуњеног обећања. Осим исјеченог парка који је прогутао милионе, а систем за наводњавање не функционише, и немуштих покушаја копирања мојих идеја о Аграрном фонду, туризму, хендеку, поплочавању и уређењу центра и Старог града, Лука и његови широкобријешких ђаци-сарадници нису урадили ништа за двије године, и труст мозгова није  успио да осмисли и реализује ниједан пројекат.

Лука је преварио народ и грађане који су му дали повјерење, јер не само што неће прихватити посланички мандат који је сада тражио и добио, већ се повлачи и са функције градоначелника. Тражити и добити повјерење грађана, обећавати благостање и препород града а онда све преварити и самовољно адбицирати као кукавица не урадивши ништа корисно за град и друштво, потрошивши преко 50 милиона марака буџета и 3,5 милиона кредита за двије године, велико је понижење, срамота и увреда, не само за његове наивне гласаче и присталице, већ све грађане Требиња.

Доста сам писао о томе како је Лука ломио кичму Жељку Ковачевићу како би сјео у његову фотељу, а потом и Радмилу Чичковић пласирајући информације о њеном непотизму и злоупотребама. Његов шеф му је услишио жељу и омогућио да на намјештеним тендерима годишње троши стотине милиона марака, што је много више од буџет града Требиња. Лука жели све да контролише, па ће за градоначелника предложити послушног и оданог кума Мика, или Бањка, Мишељића и неког другог послушника, који ће као марионета спроводити његове хирове и замисли, а Лука ће из сјене руководити локалним процесима и истовремено бити и ген-сек Партије, и директор Електропривреде, и директор ХЕТ-а, и градоначелник..

Ни Владо Шегрт није имао власти и моћи колико има Лаки Лучиано Петровић, који је био одборник, тендер-ефендија ХЕТ-а, посланик, градоначелник, предсједник ГО СНСД-а директор, ген-сек Партије, и само му још фали митра на глави и да га устоличе за владику па да као Његош споји световну и духовну власт.

Нажалост Требиње и Херцеговина нису имали никакву корист од силних Лукиних функција, који је искористио положаје за лично богаћење. Нема сумње да ће са функцијом директора Електропривреде на свом комплексу у Загори поред отвореног саградити и затворени зимски базен, док ће градски базен, нови Скадар на Бојани, чекати боља времена и одговорну власт. Грађани су изварани у пуно наврата, и надати се да ће за двије године сазријети ситуација за радикалне промјене и власти и система, јер у садашњој ситуацији са овом скупштинском већином нема ни минимум услова за било какав позитиван заокрет, без обзира ко ће бити изабран за новог градоначелника Требиња.

 

Небојша Вукановић