Abdikacija i grube obmane izigranog naroda

Poslije samo dvije godine Luka Petrović je abdicirao i samovoljno se povlači sa funkcije gradonačelnika Trebinja, grubo izigravši povjerenje obmanjenih sugrađana kojima je obećavao „kule i oblake“. Umjesto najavljene obilaznice i famoznog tunela Aleksina Međa – Gorica koji je navodno trebao privući investitore, rekonstruisanog puta Trebinje – Ljubinje – Stolac, velikih fabrika i investicija koje će zaposliti stotine radnike, Luka se kukavički povlači bez ijednog ispunjenog obećanja. Osim isječenog parka koji je progutao milione, a sistem za navodnjavanje ne funkcioniše, i nemuštih pokušaja kopiranja mojih ideja o Agrarnom fondu, turizmu, hendeku, popločavanju i uređenju centra i Starog grada, Luka i njegovi širokobrijeških đaci-saradnici nisu uradili ništa za dvije godine, i trust mozgova nije  uspio da osmisli i realizuje nijedan projekat.

Luka je prevario narod i građane koji su mu dali povjerenje, jer ne samo što neće prihvatiti poslanički mandat koji je sada tražio i dobio, već se povlači i sa funkcije gradonačelnika. Tražiti i dobiti povjerenje građana, obećavati blagostanje i preporod grada a onda sve prevariti i samovoljno adbicirati kao kukavica ne uradivši ništa korisno za grad i društvo, potrošivši preko 50 miliona maraka budžeta i 3,5 miliona kredita za dvije godine, veliko je poniženje, sramota i uvreda, ne samo za njegove naivne glasače i pristalice, već sve građane Trebinja.

Dosta sam pisao o tome kako je Luka lomio kičmu Željku Kovačeviću kako bi sjeo u njegovu fotelju, a potom i Radmilu Čičković plasirajući informacije o njenom nepotizmu i zloupotrebama. Njegov šef mu je uslišio želju i omogućio da na namještenim tenderima godišnje troši stotine miliona maraka, što je mnogo više od budžet grada Trebinja. Luka želi sve da kontroliše, pa će za gradonačelnika predložiti poslušnog i odanog kuma Mika, ili Banjka, Mišeljića i nekog drugog poslušnika, koji će kao marioneta sprovoditi njegove hirove i zamisli, a Luka će iz sjene rukovoditi lokalnim procesima i istovremeno biti i gen-sek Partije, i direktor Elektroprivrede, i direktor HET-a, i gradonačelnik..

Ni Vlado Šegrt nije imao vlasti i moći koliko ima Laki Lučiano Petrović, koji je bio odbornik, tender-efendija HET-a, poslanik, gradonačelnik, predsjednik GO SNSD-a direktor, gen-sek Partije, i samo mu još fali mitra na glavi i da ga ustoliče za vladiku pa da kao Njegoš spoji svetovnu i duhovnu vlast.

Nažalost Trebinje i Hercegovina nisu imali nikakvu korist od silnih Lukinih funkcija, koji je iskoristio položaje za lično bogaćenje. Nema sumnje da će sa funkcijom direktora Elektroprivrede na svom kompleksu u Zagori pored otvorenog sagraditi i zatvoreni zimski bazen, dok će gradski bazen, novi Skadar na Bojani, čekati bolja vremena i odgovornu vlast. Građani su izvarani u puno navrata, i nadati se da će za dvije godine sazrijeti situacija za radikalne promjene i vlasti i sistema, jer u sadašnjoj situaciji sa ovom skupštinskom većinom nema ni minimum uslova za bilo kakav pozitivan zaokret, bez obzira ko će biti izabran za novog gradonačelnika Trebinja.

 

Nebojša Vukanović