A od načelnika – sveska

Obrazovanje je primarna stvar za našu vlast, što je pokazao i gradonačelnik Trebinja Luka Petrović, koji je učenicima podijelio sveske. Darežljiv i širokogrudan , kakvog ga je Bog oduvijek dao, pred početak školske godine učenicima je podijelio sveščice!? Neki će dobiti jednu, neki dvije, a neki čak i tri! Roditelji ne treba da brinu, jer će Lukini darovima uštedjeti od 0,30 KM do cijele jedne marke, koliko bi platili 3 sveske u knjižari.

   Ali ne bi Luka bio Laki Lučiano da u svemu ne bude njegovog masla, procenta i mirođije. Sveske u knjižarama koštaju od 0.30 do 0.50 KM, dok su Lukina uzdarja plaćena 2,50 KM po komadu, 9000 maraka za 3 700 komada. Nimalo ne sumnjam da su sveske crvene boje, i da će njihovo dijeljenje poslužiti za dodatni „ulazak u porodice“! Čega se pametan stidi, fukara se ponosi, pa Luka kao najveći svoj uspjeh uvijek ističe „ulazak u svaku porodicu“. Sistemom kapilarne korupcije, Luka pokušava da dio budžetskih sredstava usmjeravaju na sitne darove socijalno ugroženim, od svesaka i olovaka, sjemenskog luka i krompira, do asfalta. Prvo je narod opljačkao i napravio sirotisom, a onda ga ponižava i kupuje sitnicama. Narodu sveske i ajvar, a sebi vile i hacijendi. Sve što se podijeli iz budžeta u dvorskim medijima se promoviše kao da je to Luka dao iz svog džepa, a on se već godinama bahato ponaša kao da su HET, grad i država njegova prćija.

Grad je okupiran, svaki segment društva se strogo kontroliše, svi građani su popisani i podjeljeni u tabore, i nažalost niko nema ni osnovnu građansku slobodu i strahuje da bilo koji događaj prokomentariše i iskaže svoj stav. Živim za dan kada će nakaradni partijski sistem biti uništen, društvo depolitizovano a ljudi bili slobodni, bez obzira na partijsku pripadnost.

 

Nebojša Vukanović