А од Бакира, кључ у руке

Политичари су врло галантни када једни друге међусобно чашћавају на рачун државе и народа. Тако је и тзв „босански патриота,“ Бакир Изетбеговић врло галантно почастио великог лажног србенду Милорада Додика, дајући му кључеве од заједничких институција у руке. Велика је ствар када неко почасти блиску и драгу особу кључевима од аутомобила или стана, а шта тек рећи на блискост и повјерење када неко да пријатељу кључеве од државе, као Бакир побратиму Додику.

Једини начин да неко има могућност потпуне контроле и блокирања државе и заједничких институција је да има 4 делегата у Дому народа Парламента БиХ, јер тако има право вета на све одлуке. Парламент БиХ не може донијети одлуку без оба Дома, и Додик је гласовима посланика СДА у Народној скупштини РС добио четвртог кључног делегата у Дому народа. Да Бошњаци нису гласали за кандидата СНСД-а, у Дом народа би ушао Младен Иванић, и хипотетички власт би се могла формирати без СНСД-а. Овако, Бакир и СДА су изабрали пробосанца Николу Шпирића, и дали Додику опасну могућност да у сваком тренутку може све да блокира и уцјењује по старом обичају.

Ово је само увертира у заједничку власт СНСД и СДА на свим нивоима, а  Бакир ће осим потпредсједника Народне скупштине Републике Српске добити и једну министарску позицију у новој Влади послушног Радовна Вишковића. Заузврат Миле ће добити одријешене руке да кадрира у Савјету министара БиХ и свети се сјечом непослушних Срба у заједничким институцијама.

Иншалах коалиција СНСД-а и СДА придружиће се Блајбуршкој осовини ХДЗ – СНСД. Ово може изненадити само неупућене, јер је Закон о акцизама акцизама недавно трасирао пут и показао на договорене игре лажних патиота и националиста, Милета, Драгана и Бакира, који ложе и жртвују сопствени народ ради личних интереса. Биће јако занимљиво видјети како ће Додик и Бакир објаснити братску сарадњу, напрасну љубав, испомоћ и коалицију на свим нивоима власти. Додику ће бити лако, навикао је да набуситим одговорима „Шта те брига“ задовољи индокриниране присталице исправног ума на РТРС-у, али ће Бакиру бити теже оправдати предаја кључева и грљење са особом којој сметају џамије, муслимани, хоџе и њихово „арлаукање“..

 

Небојша Вукановић