A Kokeza ko Kokeza, samo ćuti i gleda

Kada se politika i neznalice umiješaju u sport, kao i ostale segmente društva, rezultat je propast, debakl i potop, kakav je na primjer sinoć pretrpila  fudbalska reprezentacija Srbije u duelu sa Ukrajinom. Ne zna se da li je bio gori i neuigraniji napad, odbrana ili sredina terena, a da su imali malo više sreće, Ukrajinci su pored postignutih pet mogli dati još nekolilo golova, pored anemičnih i  indisponiranih fudbalera Srbije.

Ipak najveći utisak nije ostavila užasna i nepovezana igra fudbalera Srbije, već mutav i tup pogled, zabrinut i tužan izraz lica Slaviše Kokeze, Vučićevog kuma i predsjednika Fudbalskog saveza Srbije. Kao da je znao ko je ključni krivac za debakl Srbije, kamerman ukrajinske televizije često je zumirao pogubljenog Kokezu, koji je izgledao tužnije od poniženih fudbalera. Bogati student Više poslovne škole, uspješni dvorski biznismen i siva eminencija srbijanskog ogranka Prointera, naprasno je napredovao od propalog fudbalera u nižerazrednom Brodcu do predsjednika Fudbalskog saveza Srbije, prateći u stopu naprednjački preobražaj kuma Aleksandra Vučića i preskačući preko dotrajale radikalske tarabe. Kumovi su razgranali posao i pokorili Srbiju, a sinošnje poniženje samo je jedno u nizu velikih javnih sramota koje je sa kumovima doživila napaćena Srbija i njen narod.

 

Od kako je veliki stručnjak i kum Kokeza otjerao selektora Slavoljuba Muslina, nakon velikog uspjeha i plasmana na svjetsko prvenstvo, kola Srbije su krenula niza stranu. Od ispadanja u grupnoj fazi, do debakla sa Ukrajinom, fudbaleri Srbije bilježe samo neuspjehe, a nije se ništa drugo moglo ni očekivati imaju u vidu način na koji je Mladen Krstajić, bez ikakvog trenerskog iskustva i potrebnih kvalifikacija, sjeo u selektorsku fotelju. Nisam prorok, ali se mnogo sjećaju da sam na nešto ovako i upozoravao i u više navrata pisao kada je Kokeza otjerao velikog stručnjaka, i umjesto zaslužene nagrade smijenio Slavoljuba Muslina.

Ne pamtim da je iko ikada više ponizio i zgazio Srbiju,  kao Vučić i njegovi kumovi, satrapi i stručnjaci poput Kokeze, Vulina, Neše Sline, Marka Otpor Đurića…  Nema oblasti društva i države u napaćenoj Srbiji u koju nisu ušli i sve kontaminirali naprednjački kadrovi, od sporta i urbanizma, građevinarstva, vojske, umjetnosti, ekonomije… Autokratske vlasti i vladari okruženi nepismenim ulizicama, guše i uništavaju sve pred sobom, a debakl fudbalera Srbije samo je posledica logičnog slijeda događaja. Znajući o kakvim se ličnostima radi, na kraju se zapitam da li je možda neko bio i „dobar“ u ubjedljivom porazu Srbije, jer mi kladioničari kažu da su nakon „dojave“ mnogo igrali „iz jedan u jedan“? Eventualnom smjenom Krstajića, koja je davno trebala da se uradi, neće se ništa postići ukoliko Kokeza i slični ostanu na čelu FSS, i ako ne dođe do profesionalizacije sportskih saveza i klubova.

 

Nebojša Vukanović