А Кокеза ко Кокеза, само ћути и гледа

Када се политика и незналице умијешају у спорт, као и остале сегменте друштва, резултат је пропаст, дебакл и потоп, какав је на примјер синоћ претрпила  фудбалска репрезентација Србије у дуелу са Украјином. Не зна се да ли је био гори и неуигранији напад, одбрана или средина терена, а да су имали мало више среће, Украјинци су поред постигнутих пет могли дати још неколило голова, поред анемичних и  индиспонираних фудбалера Србије.

Ипак највећи утисак није оставила ужасна и неповезана игра фудбалера Србије, већ мутав и туп поглед, забринут и тужан израз лица Славише Кокезе, Вучићевог кума и предсједника Фудбалског савеза Србије. Као да је знао ко је кључни кривац за дебакл Србије, камерман украјинске телевизије често је зумирао погубљеног Кокезу, који је изгледао тужније од понижених фудбалера. Богати студент Више пословне школе, успјешни дворски бизнисмен и сива еминенција србијанског огранка Проинтера, напрасно је напредовао од пропалог фудбалера у нижеразредном Бродцу до предсједника Фудбалског савеза Србије, пратећи у стопу напредњачки преображај кума Александра Вучића и прескачући преко дотрајале радикалске тарабе. Кумови су разгранали посао и покорили Србију, а синошње понижење само је једно у низу великих јавних срамота које је са кумовима доживила напаћена Србија и њен народ.

 

Од како је велики стручњак и кум Кокеза отјерао селектора Славољуба Муслина, након великог успјеха и пласмана на свјетско првенство, кола Србије су кренула низа страну. Од испадања у групној фази, до дебакла са Украјином, фудбалери Србије биљеже само неуспјехе, а није се ништа друго могло ни очекивати имају у виду начин на који је Младен Крстајић, без икаквог тренерског искуства и потребних квалификација, сјео у селекторску фотељу. Нисам пророк, али се много сјећају да сам на нешто овако и упозоравао и у више наврата писао када је Кокеза отјерао великог стручњака, и умјесто заслужене награде смијенио Славољуба Муслина.

Не памтим да је ико икада више понизио и згазио Србију,  као Вучић и његови кумови, сатрапи и стручњаци попут Кокезе, Вулина, Неше Слине, Марка Отпор Ђурића…  Нема области друштва и државе у напаћеној Србији у коју нису ушли и све контаминирали напредњачки кадрови, од спорта и урбанизма, грађевинарства, војске, умјетности, економије… Аутократске власти и владари окружени неписменим улизицама, гуше и уништавају све пред собом, а дебакл фудбалера Србије само је последица логичног слиједа догађаја. Знајући о каквим се личностима ради, на крају се запитам да ли је можда неко био и „добар“ у убједљивом поразу Србије, јер ми кладионичари кажу да су након „дојаве“ много играли „из један у један“? Евентуалном смјеном Крстајића, која је давно требала да се уради, неће се ништа постићи уколико Кокеза и слични остану на челу ФСС, и ако не дође до професионализације спортских савеза и клубова.

 

Небојша Вукановић