6 300

Luka i clanstvo SNSDa.jpg

6 300

Tokom poslednje posjete Trebinju Milorad Dodik je ponosno izjavio da njegov SNSD trenutno ima 6 300 članova u Trebinju, i da Partija i dalje neprekidno jača. Iako tokom 15 godina aspolutne vlasti nije ispunio nijedno obećanje (hidroelektrane, putevi, željezniče, aerodom, fabrike, radna mjesta..), a situacija je danas ,mnogo teža nego kad je Dodik preuzeo vlast, postavlja se logično pitanje zbog čega ovoj stranci stalno raste broj članova kada ne postižu nikakav pozitivan rezultat i napredak? Pošto posjedujem bazu podataka sa detaljnim podacima svih članova (koju ću nekada i objaviti bez ličnih podataka), vrlo je zanimljivo analizirati kretanje broja članova, što može dati odgovore na mnoga pitanja.

Nakon što je 31.1.1998. postao premijer, Dodik je u martu 1998. godine osnovao trebinjski Odbor tadašnje Stranke nezavisnih socijaldemokrata, a među prvih 10 članova bio je i bivši gradonačelnik Dobroslav Ćuk. Dok je Dodik bio premijer rastao je broj članova, pa je na kraju 2000. SNSD imao 450 aktivista u Trebinju. Sredinom januara 2001. Dodika je smijenio Mladen Ivanić, a nakon gubitka premijerske funkcije i odlaska u opoziciju naglo je palo interesovanje Trebinjaca za SNSD-e, pa se tokom cijele 2001. godine učlanilo svega 7 novih članova, i to tek krajem godine u novembru i decembru!? (Da ne bi neko posumnjao u vjerodostojnost nabrojaću imena svih sedam: Miroslav Mijanović, Dragan Aleksić, Đorđe Obrenović, Nada Petrović, Velimir Petrović, Aleksandar Petrović i Gordana Ćuk, članovi od br 451 do 458).

Nakon što je 2002. godine Nikola Špirić postao predsjednik PS BiH a SNSD dio vlasti u Sarajevu, ponovo je počeo blago da raste broj pristalica, pa je do 2004. i lokalnih izbora OO SNSD-a u Trebinju imao nešto više od 800 članova. Nakon što je Dobroslav Ćuk u jesen 2004. godine postao načelnik, SNSD je ponovo postao atraktivan Trebinjcima, pa je do 28.2.2006. godine, kada je Milorad Dodik po drugi put postao premijer, SNSD u Trebinju imao 1731-og člana.

Nakon što je Dodik preuzeo apsolutnu vlast, lokalnu, republičku i u institucijama BiH, došlo je do takve erupcije oduševljenja i broja pristalica da ni štamparija na Topčideru nije mogla postići tempo i izraditi članskih karata SNSD-a koliko je Trebinjaca i Hercegovaca pohrlilo pred sjedište stranke. Zanimljivo da se u ovom velikom talasu, u jesen 2006. godine neposredno pred opšte izbore, u SNSD učlanio i sadašnji generalni sekretar Luka Petrović. Luka se učlanio u SNSD 1.9.2006. (redni broj 2030) skupa sa komšijom Dragoslavom Banjkom, sadašnjim sekretarom trebinjskog SNSD-a i predsjednikom Skupštine grada Trebinja, te Brankom Čolićem, dugogodišnjim direktorom u Vodama Srpske, vlasnikom uspješne privatne firme i luksuzne vile na obali Trebišnjice.

Mudri Luka nikada ne rizikuje, i čekao je da Dodik uz pomoć OHR-a i stranaca odnese prevagu, osigura izbornu pobjedu i apsolutnu vlast, pa da mu se iz prikrajka tiho prikloni skidajući majicu SDS-a preko koga se ranije zaposlio u HET-u. Čim je obukao crvenu majicu Luka je sjeo u lift, postao rukovodilac javnih nabavki HET-a godišnje prebacujući preko svojih ruka i tendera desetine miliona maraka, i priča je dalje svima poznata. Beskrupulozni Tender-efendija je sticao moć novcima, te sječom glava svojim mentorima koji su mu puno pomogli u karijeri da bi se popeo na vrh Partije, piramide i nakaradnog sistema.

Dodik je usavršio nakaradni sistem u kome su građani drugog reda svi oni koji nisu njegove pristalice i članovi SNSD. Iako tokom svoje duge vladavine nije napravio ništa već je razorio sve što je dotakao, i u bezbroj navrata prevario građane lažnim neispunjenim obećanjima, broj članova SNSD-a neprekidno raste iz godine u godinu? Nedavno sam jednog funkcionera SNSD-a pitao da mi kaže samo jedan razuman razlog zašto je napravio pakt sa đavolom, postao dio velike mafijaške kriminalne organizacije i aktivni saučesnik u zločinu i uništavanju sopstvenog naroda, ali umjesto odgovora dobio sam spuštenu glavu, zid ćutanja i slijeganje ramenima. On i članovi njegove porodice su riješili neka životna pitanja, i uopšte nisu zainteresovani za stanje u društvu i položaj ostalih građana. Onomooni, tzv „članovi“ nisu svjesni da će se sve urušiti u pepelu, i da će ubrzo biti žrtve i izgubiti lažnu sigurnost, koju misle da su obezbjedili zapošljavanjem u elektro-energetskom sektoru.

Dodik je Trebinjcima 2006. obećao aerodrom, prugu do Čapljine i Nikšića, nove puteve, veliko luksuzno turističko naselje, drugi blok termoelektrane, pokretanje privrede, otvaranje fabrika i novih radnih mjesta. Nijedno obećanje za 11 godina nije ispunio, iz Hercegovine je odnio najmanje milijardu maraka, ali umjesto kazne broj pristalica i članova SNSD-a je upetostručen i neprekidno raste. To najbolje govori o razmjerama devijacija u društvu, podaničkom mentalitetu, nabujalim anomalijama i ključnim uzrocima svih velikih problema. Sve dok ljudi svjesno podržavaju i idu u zlo, misleći naivno da će u mutnom dobiti nešto dobro i korisno za sebe i porodicu, teško da može početi proces oporavka posrnulog društva. Ubjeđen sam da će se ubrzo svih 6 300 članova trebinjskog SNSD-a stidjeti dana kad su se učlanili, kada vide, shvate i postanu svjesni kakve su posledice i razmjere zločina koje je njihova Partija počinila nad sopstvenim narodom

Nebojša Vukanović