palpal

22.02.2013. Raso, sloboda i mediji

Raso.jpg

Rašo, sloboda i mediji
Sloboda i nezavisnost u novinarstvu, otvoreno i kritičko izvještavanje, veoma je važno za svako društvo. Novinari moraju biti korektiv svake vlasti, posebno u nerazvijenim i zemljama u tranziciji u kojima institucije ne funkcionišu i ne rade svoj posao. No, mnogima nezavisnost, sloboda i objektivnost ima ograničen rok trajanja.
Trebinjski Radio “Korona” proteklih godina bio je otvoren za kritike lokalne i republičke vlasti. Često su se na talasima radija mogli čuti opozicioni političari koji su ukazivali na nepotizam, korupciju, propuste, nepravilnosti i nezakonite radnje prethodne garniture vlasti. Tako su prošlog ljeta organizovane i vanredne emisije kako bi se alarmirla javnost zbog rušenja austro-ugarskih tvrđava i odnošenja kamena u Kustin Andrić-grad. Grupa uglednih trebinjskih intelektualaca, predvođena vlasnikom Radoslavom Ivankovićem, aktuelnim gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem, savjetnikom Milanom Grubačem i dr Stankom Buhom satima je ukazivala na bezakonje, alarmirala javnost, razgovarala sa građanima i tražila da se utvrdi ko je odgovoran za rušenje istorijskih spomenika. Ova, kao i emisije u kojima je gostovao podmladak SDS-a, PDP-a i drugih boraca za poboljšanje položaja mladih, u više navrata je reemitovana. Iako su možda bile subjektivne, jer se nisu mogli čuti stavovi svih strana i političkih subjekata, radio-emisije su bile korisne jer su primorale vlast da bude manje bahata i osiona, a slušaoci su ponukani da razmisle da li gradonačelnik i njegova administracija rade u njihovom ili u interesu tajkuna i finansijera.
Izbori su prošli, vlast se promijenila, a očito je da se promijenila i urednička politika Korona radija. Da je sloboda i nezavisnost isparila sa ustoličenjem nove vlasti govori i primjer akcije trebinjskih planinara koji su organizovali potpisivanje peticije kako bi zaustaili prodaju Planinarskog doma na Ublima. Vijest su objavili svi važniji mediji u Republici Srpskoj, za vrlo kratko vrijeme prikupljeno je više od 2 500 potpisa, ali na Koroninim talasima nije se čula ni najkraća vijest o ovom događaju!?
Suvišno se pitati šta se dogodilo. Nezavisni kandidat i vlasnik Korone Radoslav Ivanković na izborima je podržao aktuelnog gradonačelnika, i sada je došlo vrijeme da se naplati 157 glasova koji su ugrađeni u pobjedu i oslobođenje Trebinja od jednoumlja i tiranije. Kao nagrada i kompenzacija za veliku žrtvu, trud i podršku u borbi za pravdu i slobodu, g-din Ivanković je bez konkursa postao prvi u istoriji gradski menadžer za informisanje, kulturu i privredu. Njegov dolazak odmah se osjetio na uvođenju novog načina ophođenja sa novinarima i ograničenju njihove slobode i mogućnosti postavljanja pitanja (valjda je to jedna od tekovina izvojevane pobjede), ali nadležne institucije trebalo bi da utvrde da li se g-din Ivanković kao vlasnik i direktor medijske kuće i gradski službenik za informisanje nalazi u klasičnom sukobu interesa. Koliko je poreske obveznike koštala kupovina namještaja i opremanje njegovog kabineta, i zbog čega se službenici u gradskoj administraciji primaju bez konkursa i bilo kakvih pravila. Da li je dovoljno biti nečiji prijatelj, koalicioni partner, stranački kolega, kum ili sekretarica pa da Vas u gradskoj administraciji čeka namještenje i udobna fotelja. Je li to pravedna preraspodjela i oslobođenje koje je obećano?
Sigurno je da građani koji su g-dinu Vučureviću i ostalim oslobodiocima poklonili povjerenje nisu to očekivali i zbog toga od gradskog menadžera za informisanje i gradonačelnika tražimo da ukine nove mjere i ograničavanje novinarskih sloboda, i da ponovo dođu na slobodne talase i odgovaraju na pitanja slušalaca. Čekamo odgovore na mnoga pitanja, od toga da li su kamioni na Petrinji bili u vlasništvu igumana Sava, da li su zapošljavanjem i namještenjem mladih odbornika riješeni problemi mladih u Trebinju. Nadamo se da nakon dolaska g-dina Grubača na čelo CIK-a fotografije gradonačelnika neće biti na prvih sedam strana Glasa Trebinja, i da će Korona, Radio Trebinje i Herceg-televizija uprkos novcima koje dobijaju iz budžeta biti istinski slobodna i nezavisna glasila. Nemojte dozvoliti da revolucija pojede svoju djecu, slobodu i nezavisnost.

Boks 1: Ekipa iz studija: Gotova sva ekipa iz Rašovog studija je napredovala i profitirala. Slavko je postao gradonačelnik, Rašo gradski menadžer, Milan savjetnik i uskoro direktor Radio Trebinja, a nadamo se da i dr Buha neće biti zapostavljen, i da mu je g-din Vučurević obezbjedio neki položaj u resoru za mlade, NVO sektoru ili budućem Odjeljenju za inostrane investicije.

Nebojša Vukanović