20 година Oсовине зла – подсјећање на Чубриловића и Биљану из 1997.

Да се у Републици Српској нажалост ништа не мијења годинама и деценијама свједоче и снимци из августа 1997. године са свечане сједнице у Банском двору и оснивачког скупа Српског народног савеза. Тик поред тадашње предсједнице Републике Српске и СНС Биљане Плавшић сједио је Недељко Чубриловић, актуелни предсједник Народне скупштине Републике Српске, некад високи функционер СНС-а а данас ДНС-а. Осим Чубриловића уз Биљану су на оснивању СНС-а били Драгољуб Мирјанић, Остоја Кременовић, Владимир Лукић, Светозар Михајловић…

Биљана и Чубриловић су на вандредним изборима 1997. са СНС-ом освојили 15 мандата у Народној скупштини РС, те са Милорадом Додиком, чија је Странка независних социјалдемократа имала свега два посланика, уз помоћ странаца, СФОР, Бошњака и Хрвата, формирали власт поставивши на силу Додика за премијера. У међувремену Чубра и Павић су СНС након раскола преименовали у ДНС, Додик Странку у Савез независних социјалдемокртата, а бабу Биљану замијенила је Бисерка Жељка Цвијановић. Нажалост Осовина зла већ 20 и кусур година у Републици Српској углавном остаје иста, и исти они који су тенковима СФОР-а долазили на власт средином 90-их, и сада владају користећи се страхом, насиљем, притисцима, уцјенама и осталим недемократским, себи својственим методама. Чак су и преторијанци режима такође остали исти, а Драган Лукач и Предраг Ћеранић и тада, као и данас, злоупотребљавали МУП Српске претварајући га у сервис Мафије, неколицине моћника и страних агената.                      

И медијске синекуре се нису пуно промијениле, а нажалост и након 20 и кусур година јавним сервисом Српске доминира један Мирослав Лажански, кога тетка Биљана и даље усмјерава да за сребрењаке хвали Милорада Додика, чак острашћеније него што је то радио крајем 90-их као „војни аналитичар“. Осовина зла нас меље више од двије деценије, а занимљиво да су и многе карике у ланцу остале исте.  Наш народ је склон брзом заборављању, па га непрекидно треба подсјећати на дешавања из скорије прошлости како не би упорно понављао исте грешке.                                                                                 

Биографије наших вождова су импресивне. Недељко Чубриловић је од 1996. до 1998 био први човјек Бањалуке и тадашњег Извршног одбора града, а од 1998. био је директор Путева Српске, у вријеме док се на функцији министра саобраћаја у првој додиковој Влади налазио Марко Павић. Асфалт и путеви су одувијек били окосница ДНС-а, а Чубру и Старца Марка од стотину љета достојно је замијенио Ненад Нешић, који би, ако овако настави, могао надмашити своје учитеље! Чубриловић је преузео руковођење Народном скупштином Српске од Игора Радојичића, који сада руководи Бањалуком и налази се на функцији на којој је Чубриловић био од 1996. године!? Радојичићев саборац из Демократске социјалистичке партије Небојша Радмановић, такође један из плејаде „вјечитих сунцокрета“, био предсједник ИО Бањалуке, те министар локалне самоуправе у Додиковој Влади, члан Предсједништва БиХ, делегат у Дому народа БиХ, директор Гласа Српске, Архива Српске, Народног позоришта Српске..  Мало је установа којима Радмановић није руководио, јер Служба је Служба, и провјерених кадрова ОНА се тешко одриче!                                                                                                                          

Побројати и умрежити све функције и заокрeте камелеона Николе Шпирића, или савјетника Миладина Драгичевића, ректума, пардон ректора Мирјанића и осталих Додикових „вјечитих сунцокртета“ и по злу познатих кадрова је сувишно, јер би се потрошило мастило и написао нови Рат и мир, а не би се стигла описати сва њихова злодјела. Грађани Српске треба добро да размисле и присјете се како је Шпирић некад пјевао „Додик, Живко и Биљана, Алијина три љиљана..“ и све ће им бити јасно.                                                                   

Марионете повремено замијене мјеста, или кад се потпуно потроше и излижу заврше на неком ђубришту, али резултат је увијек исти, крајње погубан за наш народ и Републику Српску. Ако 20 и кусур година владања Осовине зла није било доста да се опаметимо, и ако било кога од ОНОМОЊИХ могу повезати са било чим поштеним, добрим и лијепим, онда нека грађани опет гласају за Биљану, која се сада само зове другачије, Бисерка Жељка Цвијановић.

 

Небојша Вукановић