Fotka nagrada za svaku dionicu puta!

Nakon što se Nešić sa svitom fotografisao, obišao dionicu puta i radove od Trebinja do Ljubinja, DNS je danas  izdao Saopštenje koje je potpisao predsjednik Nenad Nešić, poznatiji kao Neša Kružnica, u kome se hvali radovima na rekonstrukciji puta Trebinje – Ljubinje, vrijednih 12,3 miliona maraka, te proziva mene da bi trebao sa njim da se fotografišem jer nisam vjerovao da će se put napokon popraviti.

Drago mi je da je „lider“ DNS-a toliko fasciniran i oduševljen mojim radom da kao veliki fan uporno traži bilo kakvu priliku i povod da se fotografiše sa mnom, i evo javno mu obećavam da ću ga počastiti fotografijom za svaku dionicu puta u Hercegovini koja se rekonstruiše, od Ljubinja do Stoca, Mostara do Nevesinja i -Gacka i od Gacko do Foče, koje su od vitalnog značaja za Hercegovinu, pa će tako skupiti cijeli album sličica.

Svima u Hercegovini je poznato da se put kroz Popovo polje nikada ne bi rekonstruisao da nije bilo mene i pritiska u javnosti u Narodnoj skupštini Srpske, snimaka uništenih puteva i fotografije krava koje se poje iz rupa na putu posle kiše, i zbog toga ga mnogi zovu Vukanova cesta. U Planu Puteva i Vlade nije bilo planiranih investicija u hercegovačke krive drumove do 2022. godine, i tek nakon što sam skočio i izvršio pritisak, Plan je promijenjen i  odvojeno je 12,2 miliona maraka za put Trebinje – Ljubinje. Tačno je da sam Nešića i bivšeg ministra saobraćaja Neđa Trninića upozorio da ću kolima blokirati sjedište Puteva Srpske i naplatnu rampu na autoputu ukoliko se Plan ne promijeni i ne odvoje sredstva za Hercegovinu, zbog čega me Nešić sada proziva da sam Nevjerni Toma. Drago mi je da je pritisak dao rezultat, ali ne planiram odustati sve dok se ne sanira put preko prevoja Žegulja i Prijeđel, pristojnim putem ne povežu Foča, Gacko, Nevesinje, Mostar, Stolac, Ljubinje i Trebinje.

Upornim skretanjem pažnje javnosti na naše suštinske probleme i stavljanjem Hercegovine  u centar zbivanja u Narodnoj skupštini Srpske, natjerao sam vlasti da bar malo promijene maćehinski odnos i nešto investiraju u Hercegovinu, više uradio za godinu dana poslaničkog mandata kao opozicionar nego svi poslanici vlasti za nekoliko mandata koje su proveli spavajući u klupama i boreći se isključivo za lične privilegije i funkcije a ne opštu stvar, i smatram da sam opravdao očekivanja većine Hercegovaca.

Pitam se samo odakle se dr Miko danas dovukao da gleda radove i kakva je njegova uloga? Kako ima obraza i hrabrosti, da ne kažem drskosti, da se slika kad su on i njegov kum i mentor Luka par dana pred lokalne izbore 2016. „počeli“ rekonstrukciji puta Trebinje – Ljubinje i prekinuli je u ponedeljak, čim su listići prebrojani.

Jasno je da su u više navrata samo obmanuli javnost kako bi dobili glasove, i da se put ne bi rekonstruisao da nije bilo skupštinskih vrelih diskusija i pritiska javnosti. U međuvremenu cijena radova je od 10 narasla na 12,2 pa jutros na 12,3 miliona maraka, ali to je stari običaj nadogradnje i ugrađivanja rukovodstva Puteva Srpske koji je Nešić samo dodatno unaprijedio, istovremeno iz godine u godinu ponavljajući ista obećanje i projekte.

Biće vrijeme za istrage i analize kad se sistem promijeni, sada je važno da se prekine maćehinski odnos Vlade prema Hercegovini, da se napokon nešto uradi za opštu, kolektivne stvar i narod, da ne bude jug Srpske poslednja rupa na svirali i najzaostaliji dio Evrope koga su davno prestigli Albanija i Kosovo…

Nebojša Vukanović