Ко су Илиџански папци!?

Ко су одборници који су формирали нову скупштинску већину на Источној Илиџи, и како је ока настала? Скупштинска већина у Источној Илиџи формирана је у складу са коалиционим споразумом од странака Савеза за промјене одмах након локалних избора 2016. године и сачињавали су је 9 одборника СДС-а, 3 одборника ПДП-а и 2 одборника НДП-а. Ова скупштинска већина добила је 5434 гласова грађана Источне Илиџе, док је с друге стране Уједињена Српска освојила 28 гласова, односно 0,3 % што је далеко испод цензуса. Међутим вјештачка странка Уједињена Српска коју чине прелетачи и отпадници из других политичких партија зарад личних интереса и мрвица власти добила је репрезентативне представнике и у Источној Илиџи и сада има Клуб са 3 одборника!?

У новембру 2018. године одборници НДП-а Зоран Трапара и Дарко Босиљчић напуштају ову странку на чијој су листи добили мандате од стране грађана Источне Илиџе и приступају Уједињеној Српској која није освојила нити један одборнички мандат на Источној Илиџи. Недуго затим одборница ПДП-а Тања Кнежевић иступа из клуба одборника ПДП-а и прелази у независне одборнике, да би након тога са колегама прелетачима из НДП-а формирала клуб одборника Уједињене Српске.
На сједници Скупштини општине Источна Илиџа 04.10.2019. одборници клуба Уједињене Српске злоупотребљавају вољу народа и због ситних личних интереса и неколико обећаних фотеља продају се СНСД-у формирајући нову скупштинску већину са СНСД, ДНС,ДЕМОС И Социјалистичком партијом. Као награду, Зорана Трапару нова скупштинска већина поставља за предсједника Скупштине општине Источна Илиџа, а за потпредсједника изабран је Владимир Ћосовић из СНСД-а.

Ко су заправо одборници Уједињене Српске?
Зоран Трапара, неприкосновени прелетач, садашњи предсједник илиџанског Општинског одбора Уједињене Српске, до сада је промијенио пет политичких партија.

Своју политичку каријеру је започео у СНСД-у, гдје није могао да дође до изражаја, па је на изборе 2008. изашао на листи Лијановићеве Народне странке Радом за бољитак, гдје није имао велику конкуренцију с обзиром да се ради о хрватској странци, али очигледно да програми странака код Трапаре нису никакав критеријум у његовом одабиру политичких партија, важно је да је владајућа. Критеријум којима се Трапара води су како најлакше освојити одборнички мандат и потом се приклонити скупштинској већини, не би ли се како дочепао фотеље и неке функције.

На изборима 2012. године Трапара је процијенио да је одборнички мандат најлакше остварити у тада новоформираном НДС-у, на чијој се листи камуфлира и успијева се дочепати још једног мандата. На изборе 2016. године Трапара излази испред НДП-а и добија одборнички мандат од грађана захваљујући изразито опозиционој и оштрој политици коју је НДП водио против СНСД-а, са којим ће касније ући у коалицију.У новембру 2018. године Трапара још једном открива своје право лице прелетача и зарад личних интереса и обећања, напушта НДП који му је само био средство да се дограби још једног мандата који ће после добро уновчити. Исти дан када је напустио НДП прелази у Уједињену Српску а са собом повлачи дио ОО НДП-а, и организује велику прес конференцију како би се похвалио новом политичком странком. У читавој журби не стиже ни замијенити страначке боје у канцеларији.

Новембар 2018. конференција поводом преласка у Уједиње Српску, а Трапара у друштву познатог прелетача Костадина Васића испод натписа НДП, показује све лудости шизогеног политичког система.

Коначно 04. 10.2019. Трапара је заблистао у пуном свјетлу прелетача, задавши лекцију свим прелетачима, рушећи скупштинску већину којој је и сам припадао да би формирао нову са СНСД, ДНС,ДЕМОС И СП.
СНСД, који у Источној Илиџи никада није освојио повјерење бирача по први пут захваљујући „папцима“ успјева прикпити 12 „одборничких руку“ колико је минимално потребно за скупштинску већину. За послушност Трапара овај пут добија фотељу предсједника Скупштине Истична Илиџа.
На питање новинара како коментарише то што су нову скупштинску већину формирали прелетачи, Трапара каже да је сасвим разумна одлука да скупштинску већину у Источној Илиџи чине партије по узору на структуру партија у Народној скупштини Републике Српске, и да ту не види ништа спорно. О темпора, о морес!

Дарко Босиљчић је свих ових година вјеран Зорану Трапари, који се наметнуо као прелетачки лидер у Источној Илиџи, и у „пакету“ са њим је заједно прелазио из партије у партију. Босиљчић је са Трапаром тако био и на листи Лијановићевог Рада за бољитак, НДС-а, а коначно до мандата у скупштини долази на листи НДП-а. Међутим чим су стигле нове понуде и Босиљчић је прелетио у Уједињену Српску, и одиграо улогу у промјени скупштинске већине!

Тања Кнежевић се такође добро уклапа у ово друштво јер је показала да јој није проблем страначки дрес мијењати више пута како би остварила личне интересе, па је тако 2012. године до одборничког мандата покушала доћи на изборној листи Савеза за демократску Српску, међутим добила је свега 14 гласова.

На изборе 2016. године Тања Кнежевић изалзи на листи ПДП-а, гдје иако са јако малом подршком бирача, уз помоћ унутарстраначких гласова и помјерања на листи успијева коначно доћи до скупштинског мандата којег одлучује добро уновчити. Кнежевићева свјесна својих поступака, вјешто се скрива од јавности и одбија да даје било какве изјаве за медије. О каквом се одборнику ради и чије интересе заступа јасно говори и чињеница да се за вријеме свог мандата Кнежевићева није ниједном јавила за ријеч у скупштини, нити је имала било каквих одборничких иницијатива.

У оваквом накарадном и корумпираним политичком систему постаје сулудо организовати било какве изборе, јер нема идеологије, програма и општих интереса, а политичко трговина и проституција постала је легитимна и легална. Једина ствар која може зауставити овакво понашање политичара лабилних каректера без моралних начела, као и њихово изругивање бирачима и демократији, је измјена изборног закона по којем ће мандат припадати странци а не појединцу. Све до тада на бирачима остаје да се добро запитају чије ће име заокружити када испуњавају своју грађанску дужност. Да ли ће заокружити политичаре које се такмиче ко ће промијенити више партија, и којима нема ништа спорно у злоупотреби воље бирача, оне који читав мандат проведу ћутећи, али прикупљајући сваког мјесеца одборнички паушал или ипак неког честитог и досљедног који ће поштовати бираче и борити се за њихова права.

 

Небојша Вукановић